Powiat Sępoleński

Treść Główna

Zakończenie roku szkolnego

22 czerwca odbyły się uroczyste zakończenia roku szkolnego 2017/2018. Wzięli w nich udział uczniowie, nauczyciele i pracownicy  szkół dla których Powiat Sępoleński jest organem prowadzącym, rodzice oraz zaproszeni goście.  Jak co roku, Starosta  uhonorował listami gratulacyjnymi  i obdarował  drobnymi upominkami, najlepszych i wyróżniających się uczniów. W sępoleńskim liceum był to Szymon Żmich, w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Sępólnie: Natalia Wrotniak (zasadnicza szkoła zawodowa),Piotr Furmaga (technikum), Mateusz Sabiniarz (branżowa szkoła I stopnia), w CKZiU Więcbork: Dominika Kolbusz (zasadnicza szkoła zawodowa), Kamil Kühn (technikum), Krystian Szylka (branżowa szkoła I stopnia), w Zespole Szkół nr 2: Patrycja Kiedrowska i Monika Wyrobek, a w więcborskim  liceum: Anna Ledwrodowska i Nataniel Owczarski.  Wyróżnionym gratulujemy sukcesów a wszystkim uczniom i nauczycielom życzymy spokojnych i bezpiecznych wakacji.

Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Kotarbińskiego w Sępólnie (Powiat reprezentowali: Marek Chart- Przewodniczący Rady Powiatu oraz Artur Juhnke- Wydział Edukacji).

Zespół Szkół nr 2 w Sępólnie Krajeńskim (Powiat reprezentował Starosta Jarosław Tadych)

Zespół szkół Ponadpodstawowych w Sępólnie Krajeńskim (Powiat reprezentowała Dyrektor Wydziału Edukacji Gabriela Malczewska)

Liceum Ogólnokształcące im. Janusza Korczaka w Więcborku (Powiat reprezentował  Władysław Rembelski- Skarbnik )

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku (Powiat reprezentował  Wicestarosta Andrzej Marach)

 

 

  • autor: Artur Juhnke, data: 2018-06-27

Zespół Szkół Nr 2 w Sępólnie Krajeńskim

  • DSC_0139
  • DSC_0150
  • DSC_0170
  • DSC_0172
  • DSC_0209
  • DSC_0248

Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Sępólnie Krajeńskim

  • DSCN5299
  • DSCN5479
  • DSCN5481

Liceum Ogólnokształcące w Więcborku

  • DSC09817
  • DSC09819
  • DSC09820

Liceum Ogólnokształcące w Sępólnie Krajeńskim

  • IMG_9732
  • IMG_9743
  • IMG_9746

Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku

  • IMG_0402
  • IMG_0404
  • IMG_0443

Warsztaty branżowe w Gospodarstwie Agroturystycznym „Poziomka” w Kujankach

Dnia 20 czerwca 2018r. 40 beneficjentów projektu „Kształcenie zawodowe bez granic” realizowanego w ramach programu Erasmus+ i PO WER odbyła warsztaty branżowe w Gospodarstwie Agroturystycznym „Poziomka” w Kujankach. W skład firmy wchodzą: restauracja, browar, centrum odnowy biologicznej z basenem i saunami oraz pokoje noclegowe. Celem warsztatów było poznanie zasad funkcjonowania firmy pod względem gastronomii, hotelarstwa, prowadzenia rachunkowości i stosowanych systemów informatycznych oraz porównanie działalności tej firmy z zasadami działania irlandzkich firm poznanych  podczas stażu zawodowego w Sligo. Właścicielka firmy Pani Anna Kanurska opowiedziała historię i firmy oraz zasady jej funkcjonowania. Po wykładzie młodzież została podzielona na grupy zawodowe zgodnie ze swoim kształceniem. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik informatyk zapoznali się z komputerowym systemem sterowania urządzeń do produkcji piwa. Ciekawostką jest, że główny informatyk firmy mieszka w Irlandii, mimo to może on diagnozować i starować system on line. Większość uczniów z branży informatycznej odbyła swoje praktyki zawodowe w irlandzkim browarze i dzięki temu mogła zweryfikować swoją zdobytą wcześniej praktyczną wiedzę o stosowaniu technologii informatycznych w tego typu firmie.

Ekonomiści zapoznali się z systemem finansowo – księgowym oraz porównali systemy podatkowe w Polsce i w Irlandii.

Hotelarze odbyli warsztaty w części noclegowej i w centrum spa firmy.

Uczniowie kształcący się w technikum żywienia i usług gastronomicznych pomogli w przygotowaniu poczęstunku dla wszystkich uczestników warsztatów. Po obfitym grillu i wspaniałej szarlotce nastąpiło podsumowanie i ewaluacja projektu. Młodzież oceniła udział w projekcie bardzo wysoko. Wszyscy stwierdzili, że były to cenne i niezapomniane doświadczenia zawodowe i osobiste.

Dziękujemy bardzo gospodarzom firmy za merytoryczne przygotowanie warsztatów i bardzo miłą atmosferę i zachęcamy wszystkich zainteresowanych do udziału w projektach unijnych. Przyczyniają się one do zdobywania nowych umiejętności zawodowych, oraz do poznania kultury innych krajów.

  • autor: Nadesłane - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, data: 2018-06-25
  • IMG_0269
  • IMG_0276
  • IMG_0286
  • IMG_0289
  • IMG_0290
  • IMG_0295
  • IMG_0297
  • IMG_0299
  • IMG_0333
  • IMG_0340
  • IMG_0351
  • IMG_0364
  • IMG_0373
  • IMG_0376
  • IMG_0378
  • IMG_0383
  • 35771104_1967941909906228_4373974172892659712_o
  • 35771115_1967933846573701_348068917081538560_o
  • 35838281_1967929133240839_5611836124726034432_o
  • 35840532_1967930413240711_4544751306761306112_o
  • autor: Karolina Wnuk, data: 2018-06-20

 

Dzień Irlandzki w CKZiU Więcbork

Uczestnicy projektu "Kształcenie zawodowe bez granic" w ramach programu Erasmus+ i PO WER przygotowali Dzień Irlandzki dla wszystkich uczniów CKZiU w Więcborku. Była to okazja do wymiany doświadczeń oraz zachęcenia do udziału w projektach unijnych. Szczególne zainteresowanie wykazała grupa uczniów starających się o udział w projekcie "Nasza Euro-szansa".  W programie Dnia Irlandzkiego znalazły się min.: film  biograficzny Michael Collins, którego bohaterem jest bojownik o wolność Irlandii , konkursy wiedzy o Irlandii, przygotowany przez uczniów branży gastronomicznej poczęstunek w postaci typowego irlandzkiego dania lunchowego z grilla.

  • autor: Nadesłane - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku
  • fundusze
  • IMG_0103
  • IMG_0113
  • IMG_0123
  • IMG_0127
  • IMG_0132
  • IMG_0136
  • IMG_0140
  • IMG_0143
  • IMG_0160
  • IMG_0165
  • IMG_0170
  • IMG_0176
  • IMG_0177
  • IMG_0184
  • IMG_0199
  • IMG_0201
  • IMG_0204
  • IMG_0206
  • IMG_0218
  • IMG_0221
  • IMG_0227
  • IMG_0231
  • IMG_0239
  • autor: Karolina Wnuk

 

Wykład dla gastronomików

Dnia  15 czerwca gościł w naszej szkole dr inż. Adam Kostecki, Dyrektor Działu Badań i Wdrożeń  w Firmie Amco Sp. z o.o.  Przedstawił on cykl wykładów na temat dodatków do żywności, zagadnień dotyczących gastronomii w przemyśle oraz roli kultur bakterii w żywności. Omówił on również możliwe ścieżki kariery uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała okazję do degustacji potraw przygotowanych metodą Sous-vide (po francusku w próżni). Jest to sposób gotowania potraw, w którym żywność zamknięta szczelnie w specjalnym opakowaniu przeznaczonym do obróbki termicznej, umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Wykładowca opowiedział również o działalności Firmy Amco,  która należy do grupy FRUTAROM - dynamicznie rozwijającej się globalnej spółki  sektora substancji smakowych oraz dodatków uszlachetniających.

Amco jest liderem na polskim rynku  w sektorze dodatków do żywności.

Spotkanie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie technologii żywienia oraz zapoznanie się z możliwościami zatrudnienia na stale zmieniającym się rynku pracy w tej branży. 

Metoda gotowania Sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowując ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwia utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Jest to metoda gotowania, najczęściej w niskiej temperaturze, produktu pakowanego próżniowo w opakowania odporne termicznie. Obróbka polega na stosowaniu niskiej temperatury przez dłuższy czas.

 

  • autor: Nadesłane - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, data: 2018-06-21
  • IMG-20180615-WA0000
  • IMG-20180615-WA0002
  • IMG-20180615-WA0003
  • IMG-20180615-WA0004
  • IMG-20180615-WA0005
  • IMG-20180615-WA0006
  • IMG-20180615-WA0007
  • IMG-20180615-WA0008
  • IMG-20180615-WA0009
  • xIMG-20180615-WA0001
  • autor: Nadesłane - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, data: 2018-06-15

następna strona »

Linki