Wykład dla gastronomików
Dnia 15 czerwca gościł w naszej szkole dr inż. Adam Kostecki, Dyrektor Działu Badań i Wdrożeń w Firmie Amco Sp. z o.o. Przedstawił on cykl wykładów na temat dodatków do żywności, zagadnień dotyczących gastronomii w przemyśle oraz roli kultur bakterii w żywności. Omówił on również możliwe ścieżki kariery uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podczas spotkania młodzież miała okazję do degustacji potraw przygotowanych metodą Sous-vide (po francusku w próżni). Jest to sposób gotowania potraw, w którym żywność zamknięta szczelnie w specjalnym opakowaniu przeznaczonym do obróbki termicznej, umieszczana jest w kąpieli wodnej lub parowej w precyzyjnie kontrolowanej temperaturze. Wykładowca opowiedział również o działalności Firmy Amco, która należy do grupy FRUTAROM - dynamicznie rozwijającej się globalnej spółki sektora substancji smakowych oraz dodatków uszlachetniających.
Amco jest liderem na polskim rynku w sektorze dodatków do żywności.
Spotkanie miało na celu poszerzenie wiedzy uczniów w zakresie technologii żywienia oraz zapoznanie się z możliwościami zatrudnienia na stale zmieniającym się rynku pracy w tej branży.
Metoda gotowania Sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowując ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwia utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą gotowanego produktu. Jest to metoda gotowania, najczęściej w niskiej temperaturze, produktu pakowanego próżniowo w opakowania odporne termicznie. Obróbka polega na stosowaniu niskiej temperatury przez dłuższy czas.
- autor: Nadesłane - Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Więcborku, data: 2018-06-21