Powiat Sępoleński

Treść Główna

Informacja dla hodowców drobiu - ptasia grypa (HPAI)

Informacja dla hodowców drobiu - ptasia grypa (HPAI)

W związku z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków w Polsce hodowcy drobiu powinni zachowywać szczególną ostrożność i stosować odpowiednie środki bioasekuracji minimalizujące ryzyko przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa, w szczególności:

  1. Przetrzymywać drób w zamknięciu, aby uniemożliwić kontakt z dzikim ptactwem;
  2. Przechowywać paszę w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
  3. Karmić i poić drób w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem;
  5. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób

Hodowco !!!

Pamiętaj o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt/burmistrz/prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Objawy kliniczne wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu:

Zwiększona śmiertelność; znaczący spadek pobierania paszy i wody; objawy nerwowe: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów; duszności, sinica, wybroczyny, biegunki, nagły spadek nieśności.

 

  • autor: aktualizacja WIW Bydgoszcz styczeń 2020 r., data: 2021-02-10

Ulotka informacyjna

  • Zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przez wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków  (HPAI)
    Zasady, których należy przestrzegać w celu ochrony gospodarstwa przez wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI)
  • autor: WIW Bydgoszcz styczeń 2020 r., data: 2021-02-10

« wstecz

Linki